Bord van de Ngara Full Primary School

Governmental contribution is less than € 1 per child per year.

Ngara 'F.' Primary School

** NOT YET TRANSLATED IN ENGLISH **

De Ngara F. Primary School ligt in Ngara. Een dorp in het Karonga District in het zeer arme noorden van Malawi, ongeveer 650 km van de hoofdstad Lilongwe.

Ngara is een arm vissersdorp dat ligt aan Lake Malawi. De mensen voorzien in hun levensonderhoud door te vissen en producten te verbouwen als maïs, tomaten, cassave en pinda's. Dit probeert men te verkopen op de markten in de omgeving en in Karonga, de dichtstbijzijnde stad 35 km van Ngara.

De 'F.' in Ngara F. Primary School staat voor Full. Dit betekent dat hier alle klassen worden gegeven. Van Standaard 1 tot Standaard 8.

De community (inwoners) van Ngara is de eigenaar van de school. Vanuit de overheid krijgen ze een bijdrage van minder dan een 1 euro per kind per jaar. Van deze bijdrage moeten ze alles bekostigen. De schoolgebouwen, de woonhuizen voor de leraren, sanitaire voorzieningen, inventaris, lesboeken, krijt, onderhoud, investeringen, enz.

De overheid zorgt wel voor de (veel te weinig) leraren en betaalt hun salaris.

De school heeft 1250 leerlingen, 10 Leraren en een headmaster.

Erbarmelijke omstandigheden

  • Met tien leraren op 1250 leerlingen betekent dit in de praktijk klassen met meer dan 150 leerlingen. Voor die leerlingen zijn er ook bijna geen lesboeken en schoolborden.
  • De school heeft 6 vervallen klaslokalen en een nog bouwval als kantoor. Op sanitair gebied is het zelfs nog veel erger gesteld. Er zijn minder dan 8 toiletten beschikbaar voor de hele school. Minder dan 8 toiletten voor 1250 leerlingen, 10 leraren en een leeraar.
  • Door het gebrek aan klaslokalen worden de meeste lessen buiten gegeven onder een boom. Klinkt gezellig, maar met zo’n 150 leerlingen is de kans dat de lesstof overgedragen of opgenomen wordt erg klein.